неділю, 4 лютого 2024 р.

Ярослав Мудрий - Державний діяч Київської Русі

🪶У лютому виповнюється 970 років з дня смерті Ярослава Мудрого - великого князя Київського.
🪶Князь Ярослав був названий Мудрим за природній розум, освіченість, любов до книг і мистецтва. Саме за правління Ярослава Мудрого припав найвищий розквіт давньоруської держави, її культури, мистецтва і містобудування

 Перш ніж стати великим князем київським, Ярослав княжив у Ростові та Новгороді.Тільки 1025 року Ярослав остаточно затвердився в Києві й став "самовладарем" на Русі.

Велич Ярослава полягала не в політичних успіхах і не у вдалих війнах, а в його невтомній роботі з внутрішнього устрою руських земель.
Князь доклав багато зусиль для дальшого поширення християнства на Русі. За правління Ярослава широко переводилися на слов'янську мову рукописні грецькі книги. На місці перемоги над печенігами Ярослав заклав храм Святої Софії.
Наведення порядку в державі вимагало дотримання загальних для всіх законів, і при Ярославі було складено "Руську правду" - збірник законодавчих укладень, що діяли на Русі.
А ще він заселяв пустельні степові простори на східних рубежах держави, будував нові міста, захищав торгівельні шляхи від кочівників, розвивав відносини із Заходом.
🪶 20 лютого Ярослав Мудрий помер у Вишгород під Києвом у віці 76 років, ще за життя розділивши київські володіння між синами. У своєму заповіті мудрий правитель застеріг своїх спадкоємців від суперечок і міжусобиць і заповів жити у братській любові.
# Народний дім та бібліотека с.Ушня ,
4.02.2024




Немає коментарів:

Дописати коментар